hoe werd ik slaapcoach?

‘it takes a village…’

Vanaf het moment dat ik wist dat ik voor het eerst zwanger was, verdiepte ik me in alle mogelijke onderwerpen om me voor te bereiden op wat voelde als de belangrijkste taak van mijn leven. We gingen een kind op de wereld zetten en als ik ooit in mijn leven íets perfect wilde doen, dan was het dit.

Ik las het internet uit, las tijdschriften en boeken, naam deel aan groepen op sociale media en fora. Aan kennis geen gebrek. Toch werd ik overvallen door de verantwoordelijkheid en intensiteit van de overgang naar het moederschap. Zeker toen na een paar maanden bleek dat ons zoontje steeds slechter ging slapen.

Zodra ik ’s avonds in mijn bed stapte voelde ik de spanning in mijn schouders, hoeveel uurtjes slaap zou ik bij elkaar kunnen sprokkelen? Soms wist ik niet eens hoe vaak ik wakker was geweest omdat de automatische piloot me stuurde. Andere keren waren we uren wakker en wanhopig zoekend naar manieren om allemaal weer in slaap te komen. Slopend vond ik het. Ik begreep maar al te goed waarom slaaponthouding een martelmethode is.

Toen mijn man en ik (weer eens) huilend aan het ontbijt zaten, wisten we dat we hier samen niet uit gingen komen. We riepen de hulp in van een slaapcoach. Alleen al het gevoel dat we bij de hand werden genomen en dat ons stap voor stap de weg uit dit labyrint gewezen werd door de slaapcoach, was een enorme opluchting. Het gevoel dat we weer grip kregen op slaap én op ons leven.

Ooit ging ik geestelijke gezondheidskunde studeren om ‘mensen te kunnen helpen’, maar mijn carrière leidde me anders. Dit vuurtje werd opnieuw aangewakkerd door andere ouders die ik zag worstelen met slaap, terwijl ik wist hoe ontregelend dat is. Maar het gaat voor mij om zo veel dan slaap. Een goede, liefdevolle start voor de volgende generatie is de beste investering in de toekomst die we als maatschappij kunnen doen. De meeste ouders willen dit ook voor hun kind, maar worden daar niet genoeg bij gesteund in onze samenleving. Het ís gewoon pittig soms, en het is zoveel beter te dragen als je het niet alleen hoeft te doen dankzij slaapcoaching.

Opleiding

5

Gezondheidswetenschappen | Universiteit Maastricht

Major geestelijke gezondheidskunde en minor therapie. Master Mental Health met klinische stage bij het U-center in Epen.
5

Opleiding tot slaapcoach volgens de Droomritmemethode

Verkorte HBO-opleiding van 1 jaar aan een CRKBO geregistreerde instelling.
5

Geboorte in Kaart

Pre- en perinatale psychologie: door het geboorteverhaal van jouw kind in kaart te brengen weet jij waar het gedrag van jouw kind vandaan komt. Dit helpt je je kind veel beter begrijpen, maar ook anders gaan benaderen.
5

Relaxed bevallen vanuit Regie

Programma waarmee ik ouders kan helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Naast adem- en ontspanningstechnieken zoals bij hypnobirthing, help ik je zelfverzekerd de bevalling in te gaan. Zodat je bent voorbereid op alle scenario’s én de regie zelf in handen kunt houden. Ook als de dingen even anders lopen. Autonoom en vanuit eigen kracht. Zodat je met een positief gevoel terugkijkt op de geboorte van je kindje.

Veelgestelde vragen

Wat is mijn eigen ouderschapsstijl?
Ik neig misschien het meest naar natuurlijk/onvoorwaardelijk ouderschap. Maar ik ben vooral ook pragmatisch en niet perfect. In de praktijk doe ook ik als slaapcoach wel eens dingen waar ik niet helemaal achter sta, op het gebied van schermtijd bijvoorbeeld, belonen met stickers voor plasjes op de wc of toch verleiden met een lekker toetje om van alles op zijn bordje nog een hapje te nemen. In de grote lijnen is het voor mij wél heel duidelijk, ik hoop bij te dragen aan een gebalanceerd mens die goed kan voelen en in verbinding is met zichzelf. Ook als dat betekent dat ik in het moment niet altijd de kortste weg neem naar een makkelijk of gehoorzaam kind.