Waarom werd ik slaapcoach?

‘it takes a village…’

De eerste 1000 dagen vanaf conceptie zijn cruciaal voor een goede start van een kind. Wat we al veel langer intuïtief begrijpen wordt inmiddels ook wetenschappelijk ondersteund. Ruim 30 jaar onderzoek toont aan dat het welzijn van een kind voor, tijdens en na de geboorte een belangrijke voorspeller is van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd.

Een betere wereld begint bij een betere start voor alle kinderen, en daarvoor leg je de basis al vóór de geboorte.

Met alle problemen op het gebied van overlopende jeugdzorg en stijgende gezondheidszorgkosten ontkomen we er niet aan om ons te focussen op preventie. Maar zo economisch kijk ik er niet naar om eerlijk te zijn.

Mijn drive komt uit mijn onderbuik. Want het zou toch fantastisch zijn als we ervoor kunnen zorgen dat die nieuwe generatie veilig, gezond en kansrijk opgroeit? Dat wij als ouders in ieder geval zorgen voor een rijke voedingsbodem.

En dat is nogal een verantwoordelijkheid. Maar het is nooit de bedoeling geweest dat je er als aanstaande of kersverse ouder alleen voor stond. Daarom doe ik wat ik doe. Als ik daar ook maar een kruimeltje aan bij kan dragen, ben ik tevreden.

Ooit ging ik geestelijke gezondheidskunde studeren om ‘mensen te kunnen helpen’, maar mijn carrière leidde me anders. Dit vuurtje werd opnieuw aangewakkerd door andere ouders die ik zag worstelen met slaap, terwijl ik wist hoe ontregelend dat is. Ik was ontzettend blij met de hulp die we hadden gehad van onze slaapcoach, maar ik vond dat het nog beter kon. Met oog voor het individuele kindje, de gezinssituatie, alle factoren die meespelen bij slaap. 

Het gaat voor mij om zo veel meer dan slaap. Een goede, liefdevolle start voor de volgende generatie is de beste investering in de toekomst die we als maatschappij kunnen doen. De meeste ouders willen dit ook voor hun kind, maar worden daar niet genoeg bij gesteund. Het ís gewoon pittig soms, en het is zoveel beter te dragen als je het niet alleen hoeft te doen dankzij slaapcoaching.

Opleiding

5

Gezondheidswetenschappen | Universiteit Maastricht

Major geestelijke gezondheidskunde en minor therapie. Master Mental Health met klinische stage bij het U-center in Epen.
5

Opleiding tot slaapcoach volgens de Droomritmemethode

Verkorte HBO-opleiding van 1 jaar aan een CRKBO geregistreerde instelling.
5

Geboorte in Kaart

Pre- en perinatale psychologie: door het geboorteverhaal van jouw kind in kaart te brengen weet jij waar het gedrag van jouw kind vandaan komt. Dit helpt je je kind veel beter begrijpen, maar ook anders gaan benaderen.
5

Relaxed bevallen vanuit Regie

Programma waarmee ik ouders help bij de voorbereiding op de bevalling. Naast adem- en ontspanningstechnieken zoals bij hypnobirthing, help ik je zelfverzekerd de bevalling in te gaan. Zodat je bent voorbereid op alle scenario’s én de regie zelf in handen kunt houden. Ook als de dingen even anders lopen. Autonoom en vanuit eigen kracht. Zodat je met een positief gevoel terugkijkt op de geboorte van je kindje.

Bij- en nascholing:

– Fysiologie van de geboorte

– Niet vorderende ontsluiting

– Variaties in hoofdliggingen

– Zwangerschap en werk

– Hormonal Physiology and oxytocin in childbirth, Sarah Buckley

 

Mijn baby slaapt niet… 

Vanaf het moment dat ik wist dat ik voor het eerst zwanger was, verdiepte ik me in alle mogelijke onderwerpen om me voor te bereiden op wat voelde als de belangrijkste taak van mijn leven. We gingen een kind op de wereld zetten en als ik ooit in mijn leven íets perfect wilde doen, dan was het dit.

Ik las het internet uit, las tijdschriften en boeken, naam deel aan groepen op sociale media en fora. Aan kennis geen gebrek. Toch werd ik overvallen door de verantwoordelijkheid en intensiteit van de overgang naar het moederschap. Zeker toen na een paar maanden bleek dat ons zoontje steeds slechter ging slapen.

Zodra ik ’s avonds in mijn bed stapte voelde ik de spanning in mijn schouders, hoeveel uurtjes slaap zou ik bij elkaar kunnen sprokkelen? Soms wist ik niet eens hoe vaak ik wakker was geweest omdat de automatische piloot me stuurde. Andere keren waren we uren wakker en wanhopig zoekend naar manieren om allemaal weer in slaap te komen. Slopend vond ik het. Ik begreep maar al te goed waarom slaaponthouding een martelmethode is.

Toen mijn man en ik (weer eens) huilend aan het ontbijt zaten, wisten we dat we hier samen niet uit gingen komen. We riepen de hulp in van een slaapcoach. Alleen al het gevoel dat we bij de hand werden genomen en dat ons stap voor stap de weg uit dit labyrint gewezen werd door de slaapcoach, was een enorme opluchting. Het gevoel dat we weer grip kregen op slaap en op ons leven.

4 jaar later mochten we nog een kindje krijgen en wát een verschil is het als je weet hoe slaap werkt, wat je kunt verwachten en wat je kunt doen om je baby te ondersteunen bij de ontwikkeling van slaap. In het eerste jaar alleen al is er zoveel meer ruimte om te genieten als je niet in zombiemodus opereert. Dat gun ik echt íedere ouder. 

Veelgestelde vragen

Wat is mijn eigen ouderschapsstijl?

Ik neig misschien het meest naar gentle parenting/natuurlijk/onvoorwaardelijk ouderschap. Maar ik ben vooral ook pragmatisch en niet perfect. In de praktijk doe ook ik als mama wel eens dingen waar ik niet helemaal achter sta, op het gebied van schermtijd bijvoorbeeld, belonen met stickers voor plasjes op de wc of toch verleiden met een lekker toetje om van alles op zijn bordje nog een hapje te nemen. In de grote lijnen is het voor mij wél heel duidelijk, ik hoop bij te dragen aan een gebalanceerd mens die goed kan voelen en in verbinding is met zichzelf. Ook als dat betekent dat ik in het moment niet altijd de kortste weg neem naar een makkelijk of gehoorzaam kind.