Hoe slaapt een baby van 0-3 maanden oud?

Er zijn wetenschappers die beweren dat onze kindjes eigenlijk prematuur geboren worden. Doordat we rechtop zijn gaan lopen, is ons bekken smaller geworden en moesten onze kindjes er eerder uit. Als je dat in gedachten houdt, begrijp je dat in die eerste periode nabijheid geven het allerbelangrijkste is dat je kunt doen voor de slaapontwikkeling. Een uitdaging in deze fase is dat er onruststokers kunnen spelen zoals krampjes of reflux, maar ook het verwerken van de geboorte. De manier van slapen is daarom minder belangrijk dan dát er geslapen wordt. Troost veel en werk eventueel eerst aan de oorzaak van de onrust.

Ritme: Om te beginnen kun je een wakkertijd aanhouden van 45-60 minuten. Tegen het einde van deze periode zal baby soms tot 90 minuten wakker kunnen zijn, meestal zal dit eerder 75 minuten zijn.

Dutjes: de slaapjes zullen waarschijnlijk heel wisselend zijn en nog doorlopen in de avond. Meestal kan een kindje gemakkelijk slapend worden weggelegd of overgelegd. Word je kindje even wakker dan kun je vaak gemakkelijk verder in slaap helpen met troosten, voeden, een speen of pink.

Nacht: ’s Nachts wakker worden is heel normaal. Veelal zullen kindjes redelijk snel weer in slaap vallen. Aan het einde van deze periode kunnen baby’s in principe zo’n 4 a 5 uur aaneen slapen. Maak je geen zorgen als je kindje dat niet doet, het is ook nog heel normaal als baby’s nog iedere drie uur om een voeding vragen in de nacht.

Tips voor het slapen van je baby tot 3 maanden:

  • Is slapen lastig? Zet in op contactdutjes: lekker op je borst of in de draagzak komt je baby het beste tot rust en kan langer slapen.
  • Oefen met niet íeder dutje op papa of mama. De wandelwagen is een mooie overgang naar het eigen bedje.
  • Ga in de ochtend met je baby naar buiten. Dit vroege daglicht helpt bij het instellen van de interne klok. Rond 6-8 weken ontwikkelt je baby pas een dag-/nachtritme. Vanaf 8 weken is het slim om de ruimte waar je kindje slaapt lekker donker te maken, ook overdag.
  • Maak activiteiten voorspelbaar en voorkom teveel prikkels.
  • Beperk het aantal verschillende slaapplekken, liever niet in het wipstoeltje of de box.
  • Kijk of het lukt om je kindje niet altijd op een voeding in te laten slapen. Voed juist ook als je kindje wakker wordt. Een fitte baby drinkt namelijk efficiënter én je voorkomt dat de voeding een absolute voorwaarde wordt voor slaap.

Met een baby’tje van deze leeftijd zou ik dus vooral werken aan de basis. Mocht je het fijn vinden om wat dieper in jullie situatie te duiken zodat je praktische handvatten hebt voor hoe je dit doet? Neem contact op!

Terug naar het overzicht

Dit vind je misschien ook interessant…